Review | Lessen in chemie
Lessen in chemie
Maak kennis met Elizabeth Zott. Briljant scheikundige, onophoudelijke doorzetter en – helaas voor haar dromen en ambities – een vrouw. In de jaren zestig is het hoogst ongebruikelijk dat vrouwelijke wetenschappers zelfs maar bestaan, laat staan dat ze tot de top van hun vakgebied behoren.
Een verdieping – en een wereld – van haar verwijderd werkt Calvin Evans, een scheikundig genie met een sociale handicap, die al op jonge leeftijd een Nobelprijs op zijn naam heeft staan. Tot Elizabeths grote verbazing herkent uitgerekend deze man haar talent. Eindelijk neemt haar onderzoek een vlucht. Maar omdat het leven even onvoorspelbaar is als chemische reacties, is Elizabeth drie jaar later een alleenstaande moeder en lijkt haar carrière voorgoed voorbij. Gelukkig is ze niet voor één gat te vangen: Elizabeth slaat haar keuken kort en klein en transformeert hem tot een laboratorium – vastbesloten om haar onderzoek zelfstandig voort te zetten en eindelijk academische erkenning te krijgen. Want als iedereen blijft zeggen dat haar enige recht het aanrecht is, kan ze daar maar beter haar voordeel mee doen!
"Whenever you feel afraid, just remember: Courage is the root of change – and change is what we’re chemically designed to do." - Elizabeth Zott.
Onder de verraderlijke roze cover schuilt een krachtige debuutroman van Bonnie Germus over de briljante scheikundige Elizabeth Zott. De roman speelt zich af in Californië, waar de schrijfster ons meeneemt in de uitdagingen die Elizabeth als vrouw in de jaren 50 en 60 tegenkomt. Eerst in een door mannen gedomineerd scheikundig laboratorium en later als beroemde presentatrice van het kookprogramma 'Supper at Six'.
Elizabeths personage is aanstekelijk en interessant, vooral door de spanning tussen haar kalme, standvaste weigering om maar iets anders te zijn dan zichzelf en de vele pogingen van anderen om haar in een meer acceptabel hokje te plaatsen. Een kritische noot op het boek zijn de vele uitstapjes naar andere personages, waardoor de verhaallijn soms een beetje zwervend aanvoelt. Verder is het scherp geschreven, vol met (droge) humor en een flinke dosis female empowerment. Het is een ode aan de keuzevrijheid van vrouwen, die zowel vroeger als in het heden een potlood nr. 2 nodig hebben gehad.
Happy Reading!